Zimné pneumatiky by mali byť na každom aute, bez ohľadu na model auta, frekvenciu prevádzky, typ ciest a podnebie. Nemontovať zimné pneumatiky s cieľom ušetriť peniaze je absolútne nesprávne. Aj keď je teplá zima a na cestách nestoja snehové stany, ale len ľahký ľad, jazdiť na letných pneumatikách je nebezpečné. Pneumatiku je potrebné vymeniť za zimnú už pri priemernej dennej teplote +7 °С. Treba zohľadniť, že zimné obdobie vyžaduje skontrolovať aj iné diely na auto.

Aký je rozdiel medzi letnou a zimnou gumou

Letné pneumatiky využívajú komponenty, ktoré zamŕzajú už pri 0 °C, čím sa zvyšuje brzdná dráha, a preto sú mimoriadne nebezpečné. Ani vodičovi s bohatými skúsenosťami sa na zimných pneumatikách neoplatí šetriť, pretože kolesá nevhodné na zimné cesty ovplyvňujú brzdový systém a ostatné komponenty. To opotrebuje auto mnohonásobne rýchlejšie a môže viesť k nehodám a opravám, ktoré budú stáť viac ako výmena pneumatiky.

Zimné pneumatiky majú naopak krátku brzdnú dráhu. Je to potrebné na to, aby spoľahlivo udržalo auto na zľadovatenej alebo zasneženej ceste a chránilo ho pred „šmykmi“. Zimné pneumatiky obsahujú nemrznúce komponenty. Tieto pneumatiky sú pružnejšie, aby fungovali efektívne aj pri teplotách pod nulou.

Ako si vybrať kvalitné zimné pneumatiky

V prvom rade zvážte, že rozmer pneumatík by mal byť vhodný pre auto a dávajte pozor na rýchlosť jazdy. Napríklad pre rýchlosti do 100 a nad 150 km/h sú k dispozícii možnosti s rôznymi rýchlostnými režimami (index nosnosti).

Preštudujte si aj označenie pneumatík – je tam uvedený dátum ich výroby. Index pozostáva zo 4 číslic a tri číslice označujú, že guma je staršia ako 25 rokov.

Čo sa týka dátumu spotreby (áno, majú ho aj kolesá), pneumatiky je možné skladovať len 5 rokov do momentu používania, po dátume spotreby sa guma zhoršuje z hľadiska fyzikálnych a chemických vlastností. Gumu môžete používať nie viac ako 3-5 sezón.

Napriek populárnemu názoru, že na zimu platí, že čím širšia guma, tým lepšie, odborníci odporúčajú na zasnežené cesty inštalovať užšie kolesá s hrotmi, pod ktorými je ľad s vodnatým filmom. To je typické pre regióny s teplotnými rozdielmi. Taktiež na mráz a sneh voľte kotúče s menším priemerom, aby ste zvýšili výšku profilu. Tým sa uvoľní odpruženie.

Aby ste odlíšili zimné pneumatiky od celoročných, všimnite si, že zimný model je označený „snehovou vločkou“ pred písmenami M+S (blato, sneh), W (zima) atď.

Pokiaľ ide o náklady, kvalitné pneumatiky sú zastúpené prémiovými značkami, ale niekedy nájdete dobré a cenovo dostupnejšie možnosti v malých podznačkových spoločnostiach známych výrobcov. Pamätajte však, že spoľahlivá guma ovplyvňuje pohodlie a bezpečnosť, preto je lepšie zvoliť osvedčeného, ​​aj keď drahšieho výrobcu.

Kúpte si zimnú pneumatiku na všetky 4 kolesá – to vám ušetrí šmyk na klzkej vozovke a umožní vám rýchlo sa dostať z ľadovej „vyjazdenej koľaje“. A posledná rada – nečakajte, kým nasneží! “Reštartujte” svoje auto v predstihu.